Базилік, вирощування з насіння – технологія

Умови вирощування базиліка вдома на городі і в теплиці, фото опис. Гвоздичний аромат, карамельний.

Умови вирощування базиліка вдома на городі і в теплиці, фото опис. Гвоздичний аромат, карамельний.

Базилік городній відноситься до пряних трав. У базиліці все що ви бачите, має повністю смачний, приємний пряний запах. Цінність листя полягає в повному наборі корисних вітамінів – С, В1, В2, РР, а також в нього входить невеликий склад ефірних масел.

Часто базилік висаджують в стратегічних місцях, щоб відлякувати різних докучливих комах, наприклад – мух або комарів. І що не мало важливо – інсектицидні властивості цієї рослини застосовують під час захисту інших корисних рослин від шкідників, таких як попелиця або павутинний кліщ. Щоб таке зробити, просто посадіть базилік в зручний горщик і поставте його біля ураженої рослини.

Люди різних країн дуже давно знають про корисні і смачні властивості листя базиліка. Як лікувальна рослина його відразу ж застосовують для припинення головного болю або як засіб для полоскання хворого горла.

Базилік відноситься до ряду однорічних, пряних, городніх рослин. Максимальна висота базиліка буває 80 сантиметрів. Завжди з величезною кількістю листя, яке густо огортає рослину. Побачити цвітіння базиліка можна з середини липня до початку вересня. Достигле насіння на вигляд маленьке і підлягаює зберіганню до 5 років.

Умови вирощування базиліка у відкритому грунті

Для вирощування базиліка вам потрібно вибрати тільки самий родючий ґрунт, на іншому рослина буде розвиватися погано або взагалі не буде зростати. Холод негативно впливають на рослину. Низька температура може зовсім вбити її. Найкращим місцем завжди буде відмінно освітлювана ділянка.

Насіння базиліка під розсаду висівають, як правило, лише на початку квітня, не пізніше. Для розсади підійде невеликий ящик або горщик з відмінно политою грунтовою сумішшю. Насіння висаджують на глибину 1 см, іноді на половину сантиметра, а відстань між рядами дотримуємося близько 5 см. Далі ящик ставимо в тепле, добре освітлюване місце, в якому температура повітря не менш ніж 20 градусів. При такій температурі спостерігати всхід будете через 5 днів. Наступний крок полягає в початку висадки розсади базиліка в горщики і далі на постійне місце, в город.

Ми звикли перед посадкою насіння, замочувати його. З цим насінням можна не проводити дану процедуру, при цьому ви повинні завжди тримати грунт в ящику у вологому стані, не допускати пересихання. Ні в якому разі для поливання не можна використовувати холодну воду, тільки теплу! Холодна вода сприяє появі хвороби – чорна ніжка. Якщо ви не пошкодували холодної води і загальної кількості води в цілому, чорна ніжка потребуватиме додаткових, вжитих заходів. Для боротьби з чорною ніжкою полийте весь грунт в ящику розчином мідного купоросу (змішайте половину чайної ложки купоросу на одну літру води).

Постійне місце базиліка в городі вибираємо правильно, з урахуванням того, що базилік не може рости на одному і тому ж місці кожен раз. Найоптимальніший варіант – повертати рослину на старе місце тільки на 10-тий рік вирощування.

Посадку рослин у відкритий грунт починаємо в кінці травня. При цьому намагаємося вибрати для посадки саме похмурий день або коли сонце не сильно смажить. Після цього гарненько поливаємо всі рослини.

Догляд за базиліком, усі секрети

Весь догляд за базиліком протягом усього сезону буде полягати тільки в очищенні ґрунту навколо від бур’янів, а також часом рихлити землю. І звичайно ж – поливати, близько 10 разів під час вегетації. Ви повинні розуміти, що часті поливи сприятливо впливають на появу нових листків. Перший місяць у рослини проходить дуже погано, так як воно повільно розвивається, набирає сили. Самий оптимальний варіант для першого місяця вирощування, це якщо ви всі рослини накриєте плівкою, щоб підтримувати теплу температуру і зберігати вологу.

Зрізати зелень потрібно ще до початку цвітіння, при цьому зрізати листя і гілки до 10 см. До повного обрізання приступаємо тільки в період цвітіння, в цей час зелень вбирає в себе максимальний смак і запах.

У кулінарії вживаються як свіжі, так і сушені листя, гілки базиліка. Воно надає неповторний смак всьому, на що ви його кинули.

logo