Молочник (рід грибів)

Молочники фото гриби, опис неїстівних грибів роду молочники. Як виглядають, чи можна їсти?

Молочники фото гриби, опис неїстівних грибів роду молочники. Як виглядають, чи можна їсти?

У нашій країні гриби молочники (дивіться фото) прийнято зараховувати до потенційно небезпечних грибів, однак, незважаючи на це, їх все ж таки відносять по-більшій частині до неїстівних грибів. В інших країнах молочники вважаються навіть смертельно-отруйними, адже їхні токсини мають тенденцію поступово накопичуватися в клітинах печінки і нирках.

Всі молочники належать до родини Russulaceae. Характерною рисою цього гриба є його м’якоть, яка дуже легко кришиться через відсутність в її складі волокон.

Переважна більшість видів – Мікоризні. Через свій неприємний для людини і навіть тварини запах, величезна кількість грибів взагалі неїстівні. Від їхнього страшного запаху нереально позбутися. Відмінною рисою молочника звичайного, тьмяного і сіро-рожевого є його характерний оселедцевий запах, що доноситься від молочного соку, після появи на зрізах ніжки або капелюшки.

Варто відразу зазначити, що непрофесійні грибники складно орієнтуються і можуть навіть не відразу визначити, відноситься знайдений трофей до даному роду грибів. Найпоширенішими видами, які більше всіх можете зустріти в лісах України або Росії будуть такі гриби: підмолочник, груздь осиковий, чорний груздь, рижик ялиновий, сірушка, волнушка біла і не забуваємо про особливого гриба даного виду – груздь справжній. Серед цього довгого списку потрібно відзначити, що всього один гриб, рижик ялиновий є їстівним, і тільки після тривалої термічної обробки.

Зазвичай зустрічаються неїстівні гриби молочники на болотистих і рухливих грунтах. Вони ростуть в основному великими групами у вигляді мостів. Зустрічаються молочники в симбіозі з березами, сосною або ялиною.

Напишите свой комментарий или поделитесь информацией с друзьями:
logo