Даурський їжак

Даурський їжак, характеристика, опис і фото.

Даурський їжак, характеристика, опис і фото.

Даурський їжак – невеликий ссавець родини Їжакових. Живе звірятко на територіях Північної Азії, Східної Росії. Тварина має короткі голочки сірих, коричневих відтінків. Тіло їжака світло-сіре без якихось інших кольорів. Вушка великі, овальної форми. Довжина тулуба їжака не перевищує двадцяти дев’яти сантиметрів. Приблизна довжина хвоста – тридцять сантиметрів. Важить їжачок не багато. Маса тіла не перевищує півтора кілограма.

Побачити їжака можна в долинах річок. Також вони мешкають в зарослих чагарниках, лісових посадках.

Харчуються їжачки твариною, рослинним кормами. Вони їдять все, що знайдуть. Частіше це бувають різні комахи, трава, гризуни, жаби, маленькі пташки. Також звірята харчуються фруктами, овочами. Кожна істота має свої смакові уподобання. Комусь більше подобаються комашки, комусь – трава.

Даурський їжак не будує собі оселі, адже на одному місці часто не затримується. Ночують вони під відкритим небом. Самки ховаються в заростях. Їжачки не переносять спеку, тому особлива активність тварин спостерігається в похмуру погоду, вранці, ввечері. Майже весь час їжаки шукають собі їжу. Особливо апетит прокидається влітку. Тому до осені вони набирають багато зайвої ваги. Через зміну температури тварини впадають в сплячку. Це зазвичай відбувається в кінці літа. Іноді їжаки засинають у вересні. У середині весни тварини прокидаються. За час голодування вони сильно худнуть. Через тиждень після сплячки, їжаки починають масово розмножуватися. Незадовго до появи дитинчат на світ, самка починає шукати притулку. Частіше це бувають нори гризунів. Так як вони маленьких розмірів, самка переробляє нори. На початку літа народжуються маленькі їжачки. Перші тижні вони беззахисні, погано реагують на навколишнє середовище. Через два місяць беззахисні малюки починають самостійне життя. У дворічному віці даурскі їжачки можуть створювати власні сім’ї. У дикій природі тварини доживають до чотирьох років, в неволі тривалість життя їжаків збільшується вдвічі. Постійно виникають конфлікти між представниками даного сімейства. Тварини змагаються за самок. Цікаво те, що після першого статевого акту самка не може мати контактів з іншими партнерами, поки родить. Самець не бере ніякої участі в житті дітей. Після спарювання, він залишає самку. Здорова їжачиха може народити до восьми дитинчат за раз.

Напишите свой комментарий или поделитесь информацией с друзьями:
logo