Вухатий їжак

Вухатий їжак, утримання в домашніх умовах, опис і фото.

Вухатий їжак, утримання в домашніх умовах, опис і фото.

Вухатий їжак – невеликий ссавець, який живе на території південної Азії. Відмінною рисою даної породи є величезні вушка овальної форми. Вони трохи гострі до верху. Їх довжина приблизно п’ять сантиметрів. Голова не має голок. Вона покрита негустою шерсткою сірого відтінку. Голочки покривають тільки спинку їжачка. Мордочка вухатого звірка витягнута, довгий носик. Тварина має короткі, чорні вусики чорні очі розміром з перлину. Ніжки довгі, худі. Присутні яскраво виражені пальчики.

Зустріти вухатого їжака можна в пустелях, негустих лісах, посадках. Дана порода тварин активно заселяє території Євразійського континенту. Тепер вони живуть в Росії, Індії, Туреччини, інших країнах Євразії.

Харчуються їжачки твариною, рослинними кормами. Вони їдять все, що знайдуть. Частіше це бувають різні комахи, трава, гризуни, жаби, маленькі пташки. Також звірятки харчуються фруктами, овочами. Кожна істота має свої смакові уподобання. Комусь більше подобаються комашки, комусь – трава. Вухатий їжак не будує собі оселі, адже на одному місці часто не затримується. Ночують вони під відкритим небом. Самки ховаються в заростях. Їжачки не переносять спеку, тому особлива активність тварин спостерігається в похмуру погоду, вранці, ввечері. Майже весь час їжачки шукають собі їжу. Особливо апетит прокидається влітку. Тому до осені вони набирають багато зайвої ваги. Через зміни температури тварини впадають в сплячку. Це зазвичай відбувається в кінці літа. Іноді їжаки засинають у вересні. У середині весни тварини прокидаються. За час голодування вони сильно худнуть. Через тиждень після сплячки, їжачки починають масово розмножуватися. Незадовго до появи дитинчат на світло, самка починає шукати притулку. Частіше це бувають нори гризунів. Так як вони маленьких розмірів, самка переробляє нори. На початку літа народжуються маленькі їжачки. Перші тижні вони беззахисні, погано реагують на навколишнє середовище. Через два місяць беззахисні малюки починають самостійне життя. У дворічному віці даурскі їжачки можуть створювати власні сім’ї. У дикій природі тварини доживають до чотирьох років, в неволі тривалість життя їжаків збільшується вдвічі. Постійно виникають конфлікти між представниками даного сімейства. Тварини змагаються за самок. Цікаво те, що після першого статевого акту самка не може мати контактів з іншими партнерами, поки родить. Самець не бере ніякої участі в житті дітей. Після спарювання, він залишає самку. Здорова їжачиха може народити до восьми дитинчат за раз.

logo