Башкирська качка

Качки бакширської породи дивовижна порода була виведена зовсім випадково, могла зовсім не з’явитися на світ. Працівники Благоварського племінного заводу (Башкортостан) працювали над поліпшенням якостей Пекінської качки, і одна зі спроб дала зовсім несподіваний результат. Замість білосніжного забарвлення, як у Пекінських, вийшов сірий, коричнево-зелений з білими вкрапленнями. Нових особин вирішили зберегти і надалі розводити тільки між собою. Породу назвали в честь країни, в якій вивели Башкирських качок. Надалі виділилося 2 типи: Башкирські качки кольору хакі і качки сіро-білі, а разом їх прийнято називати кольоровими.

Зовнішні дані і продуктивні якості досить непогані: качка досить велика, мускулиста, щоб переносити свою вагу, кінцівки добре розвинені, сильні і міцні. Дзьоб трохи зігнутий, голова овальної форми, злегка плеската на маківці.

Порода успадкувала велику живу масу, непогану продуктивність і стійкість до несприятливих погодних умов. Башкирські качки переживають стійкі зимові морози, тривалі дощі, їм не страшні хвороби і різноманітні шкідники. Головним надбанням, звичайно ж є якісне м’ясо, яке можна отримати за досить короткі терміни. М’ясо Башкирських качок дуже ніжне і порівняно з іншими дієтичне. Качок вирощують і на великих фермах і на маленьких господарствах. Кращий час для забою птахів припадає на кінець літа — початок осені, за цей час молодняк досягає 4-х місячного віку. Качки не встигають линяти, а значить, не втрачають у вазі.

Башкирська качка відноситься до важкого типу і в середньому важить близько 4 кг. Відсоток м’язів дуже високий, тому при забої можна отримати до 70% м’ясної продукції. М’ясо цих качок високо цінується серед покупців, оскільки не має специфічного запаху і великої кількості жирів. Від Башкирської качки можна отримати не тільки високоякісне м’ясо, але і велику кількість яєць. Тривалість виробництва яєць в рік становить 40 тижнів. За цей час качка може знести до 230 яєць вагою 85 гр.

У холодну пору року качок потрібно утримувати в спеціальному приміщенні, де тепло і сухо. Особливу увагу варто віддати маленьким каченяам. Якщо вони виведені з інкубатора, деякий час потрібно буде додатково їх зігрівати. Здійснювати це можна в ящиках або спеціально відведеному місці в пташнику. Важливо підтримувати температурний режим, який повинен становити близько 30 градусів. Дотримуватися такої температури потрібно хоча б 2,5-3 тижні, поки каченята не зміцніють. Після 3-х тижневого віку починається фаза активного набору ваги і через 4 тижні молодняк може важити більше 3 кг.

Башкирські качки володіють добрим материнським інстинктом, тому краще всього якщо качка сама буде висиджувати яйця і піклуватися про качат. Вирощений Молодняк качкою міцніше і сильніше каченят, народжених в штучних умовах. Останнім часом для Башкирських качок небезпеку становить специфічне інфекційне захворювання печінки і гепатит. Якщо від інфекції існує спеціальне лікування – «Тераміцин», то від гепатиту може загинути більша частина качок.

Напишите свой комментарий или поделитесь информацией с друзьями:
logo