Гусак Угорський

Угорська порода гусей отримала назву однойменно з місцем виникнення. В наші місцевості гуси були завезені з Угорщини в кінці 19 століття. Щоб створити породу з хорошими, якісними властивостями схрестили вже поширені на той час Померанських з Емденськими птахами. Коли спроба увінчалася успіхом, почали відбирати найкращих представників для подальшого розмноження.

Порода середнього розміру, тулуб невеликий. Спина плоска, широка, шия товста. Кінцівки короткі, міцні червоного кольору, такого ж як і дзьоб. Забарвлення Угорських гусей світле. Грудна клітка глибока, виступає вперед. У зрілому віці гуси можуть виростати до 7 кг, а гуски за умов рясної годівлі досягають 6 кг. Молоді гуски за рік несуть до 45 яєць в рік, з яких вилуплюються до 70% молодняку. Угорські гуси – це скоростигла порода. Новонароджені гусенята швидко набирають у вазі і до 2-х місячного віку досягають маси понад 4 кг, а ще через півмісяця набирають ще 0,6 кг.

У гусей Угорської породи об’єднуються всі позитивні якості. Угорський гусак швидко набирає вагу і можна отримати високоякісне м’ясо, якщо підгодовувати птахів спеціальними кормами, то можна отримати якісну і велику печінку (до 450 г). Також використовують для подальшої обробки пух, який дуже м’який і легкий. Найбільша кількість пуху розміщена на голові – 35%. Угорські гібриди мають ще більшу вагу і величезну печінку, маса якої може досягати 600 гр. Такі значні розміри досягаються завдяки змішування крові Ландских і Угорських гусей.

В наших краях середньорічна кількість яєць становить 35 – 40 штук, масою 145-150 г кожне. Оплодотворність висока і становить близько 90%, кількість виведеного молодняку також на високому рівні – понад 70%. В наш час найбільша кількість Угорських гусей зафіксована на птахофабриці в Башкирії.

logo