Ландські гуси

Гуси породи Ландська були створені спеціально для видобутку якісної і масивної печінки. Досліди по схрещуванню проводили у Франції. За основу брали тулузьких гусей. Вперше на пострадянському просторі виявилися в середині 70-х років минулого століття.
Ландські гуси відносяться до середнього типу тяжкості. У 2-х місячному віці вони важать близько 5 кг за умов якісної підживлення. Незважаючи на те, що вага гусака в середньому 8 кг, маса печінка може досягати 800 гр. За цикл гуска може зробити 25 яєць. Маленькі гусенята мають погану збереженість – всього половина гусенят доживе до 2-х місяців.

Зрілий Ландський гусак може легко обслуговувати ціле стадо гусей. Це якість фахівці використовують, щоб удосконалити інші породи, більш легкого типу. Існує спеціальний спосіб, завдяки якому в першому поколінні від схрещених порід можна отримати більш 80 особин, які будуть мати поліпшені якості батьків у 2 рази. Якщо гусак важить 7 кг, а гуска 5-6 кг, то внаслідок їх спадкоємці будуть важити близько 10 кг.

Не дивлячись на невеликі розміри Ландських гусей, побудова тіла у них міцної, мускулисте. Голова круглої форми, трохи приплющена зверху. Шия коротка, але тонка. Кінцівки короткі, сильні. На череві є пара жирових складок, які провисають до землі. Пір’я мають світло-сірий і темно-сірий окрас, нижня частина живота біла. На крилах лускате забарвлення. Ландські гуски самі непогано висиджують свої яйця, тому на дрібних дворах можна обійтися без інкубатора. Гусаки в міру стримані, але якщо стаду загрожує небезпека, то гусак її відразу відіб’є.

Щоб поліпшити продуктивні якості ландских гусей їх схрещують з угорськими, внаслідок чого, змішана порода досягає 10 кг живої ваги. І це ще не всі переваги змішаної породи. У більшості випадків Ландських гусей вирощують для добування якісної печінки, яка має хороший попит і ціну. У змішаної породи вага печінки може перевищувати 800 г якщо посилено годувати гусей спеціальними добавками.

У кожному пристойному закладі меню можна побачити «Фуа-гра» — вишукане блюдо з гусячої печінки. Це дуже ніжна, вишукана і дороге блюдо, тому печінка високо цінуватися і користується попитом.

logo