Кукурудза, збирання врожаю

Фото, опис процесу збирання врожаю кукурудзи, технологія.

Фото, опис процесу збирання врожаю кукурудзи, технологія.

Кукурудза – однорічна високоросла рослина з розвиненою кореневою системою. Цей злак люди садять багато тисячоліть. Своєю користю, універсальним призначенням вона давно вже заслужила звання «королеви полів».

Урожай кукурудзи починають збирати, коли вона досягає повної стиглості, за умови, що вологість зерна не перевищує 36. Збір бажано здійснити протягом 21 дня. Якщо не зібрати врожай вчасно, можливі великі втрати зерна.

Збирати кукурудзу можемо по-різному: кукурудзозбиральними (качани збирають разом з листям, перемелюючи стебло) або зернозбиральними комбайнами (після обробки отримуємо тільки зерно).

Після обмолоту зерно відправляють у сховища, пізніше на тік, де воно повторно очиститься, висохне і відправиться на збереження, якщо його не використовують. Подрібнені стебла звозять у силосні сховища. Зібране зерно можна застосовувати для продовольчих цілей, на корм або насіння. Від цього залежить способи зберігання, сушіння, очищення.

Кукурудзу на корм збирають, коли вологість зерна доходить до 39, його збирають зернозбиральними машинами з додатковими насадками. Стержні і листя перемелюються, зберігаються без повторної сушіння.

Також кукурудзу збирають на силос і зелений корм. Для першого чекають, коли зерно досягає молочно-воскової стиглості. Щоб зібрати зелений корм, потрібно дочекатися цвітіння кукурудзи.

Як видно, цей злак дійсно універсальний. Ми використовуємо його в якості їжі, корму для худоби та ін. Але передусім, щоб отримати з кукурудзи щось корисне, її потрібно правильно зібрати.

logo