Розмноження жимолості зеленими живцями

Жимолость їстівна розмноження в домашніх умовах на дачі. Як правильно розмножувати зеленими живцями.

Жимолость їстівна, розмноження в домашніх умовах на дачі. Як правильно розмножувати зеленими живцями.

Вирощувати жимолость я почав кілька років тому і зараз навіть шкодую, чому не знав про цю дивовижну рослину раніше. Її ягоди дозрівають на 7-10 днів раніше садової суниці, а за смаком чимось нагадують чорницю.

Найпростіший спосіб розмноження жимолості в домашніх умовах — зелене живцювання. Наводжу його в червні. Зелений держак жимолості, призначений для посадки, повинен мати не менше 4-х нирок. Листя у 2-х нижніх нирок видаляють секатором, а у двох верхніх обрізаю наполовину. Під нижньою ниркою роблю гладкий косий зріз. Підготовлений таким чином держак саджу похило (під кутом 30-40 градусів) в легкий грунт. Саджу так, щоб нижні дві нирки перебували у піщаному шарі, а дві верхні — над піском. Постійно поливаю і кроплю живці водою. Вже через 10-12 днів з’являються корінці. Таке розмноження жимолості добре робити в мікротепличці. В якості неї можна використовувати навіть скляні банки. Головне, щоб живцям було комфортно: тепло (+23-25 градусів) і волого, але не холодно і не вогко.

Десь на початку серпня вкорінені живці жимолості висаджую в шкілку на дорощування. Після посадки рясно поливають грядку і мульчую торфом або компостом. У сонячну і жарку погоду злегка притіняю. На зиму прикриваю ялиновими лапками.

Ми в своєму саду відвели цій ягідній культурі добре освітлене місце, і, схоже, це їй дуже подобається. Рослина не боїться сильних заморозків, але не любить поривчастого холодного вітру. Для кращого запилення і зав’язування плодів на ділянці треба мати кілька різних сортів цієї ягоди.

Напишите свой комментарий или поделитесь информацией с друзьями:
logo