Садовий глід, корисні властивості

Стиглі плоди глоду застосовують у харчовій галузі. Вживають і свіжий глід, але найчастіше його переробляють на варення, повидло (смачні заготовки), начинку для різноманітних кондитерських і борошняних виробів. Також з плодів рослини заварюють смачний чай.

Ягоди глоду в народній медицині

Кущ садовий глід, фото і опис. Народна медицина.

Кущ, садовий глід, від чого допомагає, фото і опис. Народна медицина.

Глід відомий своїми лікувальними властивостями, але для отримання цілющого результату потрібно дотримуватися деяких правил приготування: збирати сухі – обов’язково дозрілі – суцвіття тільки в період цвітіння, а потім підсушити в духовій печі (температура не повинна перевищувати 70 градусів).

Глід незамінний при серцево-судинних хворобах, адже він запуняє нервові розлади і порушення ритму роботи серця, розширює судини серця і благотворно впливає на підвищений тиск. Щоб приготувати цілющий напій, потрібно залити дві чайні ложки суцвіть окропом (250 мл), а потім дати настоятися протягом чверті години і приймати тричі на день. Але не тільки з квіток роблять лікувальний чай, також використовують плоди: подрібнений глід заливають склянкою окропу в термосі.

Настоянка з плодів глоду – більш ефективний засіб від хвороб серцево-судинної системи. Для приготування потрібно взяти подрібнені плоди та спирт у співвідношенні 100 гр глоду на 1 літр і залишити настоюватися на три тижні в місці, куди не потрапляють сонячні промені. Застосування настоянки: 20-30 крапель тричі на день перед прийомом їжі.

Сорти глоду садового

Найкращі і стиглі плоди важать не більше п’яти грамів (глід садовий великоплідний). Різні сорти глоду стигнуть в різні пори року. Наприклад, сорт Збігнєв зріє в середині серпня, Китайський-2 – в жовтні, Людмил – у другій половині вересня, як і сорт під назвою Шаміль, а також кисло-солодкий глід жовтого кольору – Злат. Всі сорти дуже стійкі в зимовий час, крім останнього сорту.

Напишите свой комментарий или поделитесь информацией с друзьями:
logo