Як обрізати і формувати крону японської айви

Формування крони японської айви. Коли відбувається формування айви, виникає необхідність створювати крону, саме завдяки їй дерево почне правильно освітлюватися. Головні гілки рівномірно розміщені вздовж стовбура. Стовбур дерева з гілками, які рівномірно розташовані по боках, формуються протягом 3-5 років. У річних саджанців штамба відмірюють висоту 50-60 см від поверхні грунту, після відраховують 7-8 паростків і проводять обрізку, таким способом формують крону. Перший ряд айви становить 4-5 гілок, їх залишають через бруньку на відстані 10-15 см один від одного. Потім формують другий ряд гілок, які ростуть через 30-40 см, і вони виростають від основного стовбура під кутом 45 градусів.

Обрізку айви починають, коли дереву виповниться два роки. Вкорочують нижні гілки до 50-60 см, теж проробляють з іншими гілками цього ж ряду, а основний провідник розміщений на 20-25 см вище інших гілок. Формування листя закінчується до третього року, тоді рослина приносить плоди.

Молоде, відмінно зростаюче дерево дає урожай — підрізають помірно. У цей період айву проріджують, відрізають гілки, що переплітаються і труться між собою, починають рости в середин. Проріджування покращує освітлення гілок. В основному, плоди дозрівають у верхній частині гілок, довжина яких 50 см і більше, а бруньки у нижній частині дрімають, що призводить до втрати листя в цій області. Щоб уникнути втрати, пагони більше одного року підрізають на 1/3 або ¼ від їх довжини. Під час активної врожайності, айва сильно слабшає, сповільнюється ріст. Обріжте гілки діаметром до 1 см — відновіть розвиток.

Коли айва старіє, її зростання значно зменшується, і як наслідок з’являються вовчкові пагони. Обрізайте старі дерева, грунтуючись на кожній ситуації конкретного дерева.

logo