Блю ду Мейн, порода овець

Порода овець створена в минулому столітті шляхом схрещування місцевих овець з англійськими породами: Лестер і Уэнслід. Фермери почали активно розводити овець нової породи з 20 років минулого століття, а в кінці 30 років почали офіційно вести історію породи.

Блю ду Мейн використовувалися як м’ясо-вовнові вівці. Шерсть середньої товщини (до 30 мікрон) і довжини (до 10 см), білого кольору. Шкіра товста, світла з блакитним відтінком; більшість овець відрізняється відсутністю шерсті на голові, животі і всіх кінцівках. Морда поморщенна, причому у баранів складок більше і вони глибше, в овець їх менше. Зі зрілої вівці в рік можна отримати до 5 кг вовни, з барана – до 6 кг.

Вівці Блю ду Мейн відрізняються маленькою головою, тонкими кінцівками і великим прямокутним тулубом. Голова має овальну, довгу форму з широким лобом і довгими вухами; шерсті на голові немає. Барани виростають до 80 см у холці і важать близько 150 кг, а вівці досягають всього 60-65 см в холці з середньою масою тіла 100 кг. овець чистої породи хвіст досить довгий, а в нових, вдосконалених овець хвіст короткий.

М’ясо овець породи Блю ду Мейн цінується за свою дієтичністю і приємним, ніжним смаком. На додачу до цього вівці дуже швидко зростають і в середньому маленькі ягнята набирають до 0,5 кг на день, більш зрілі особини набирають до 0,4 кг в день. При цьому в посиленому годуванні вони не потребуються.

За своє відносно довге життя (до 12 років) можуть приносити до 25 ягнят. У віці півроку і більше вже можна здійснювати першу злучку. За один раз можуть призвести до 4 ягнят, окачуються вівці раз в рік. Ягнята народжуються здоровими, рівень смертності дуже низький. Новонароджене ягня в середньому важить 4 кг і швидко починає набирати вагу, завдяки жирному молоці вівці, яка може годувати декількох ягнят до 4-х місяців.

Годувати овець можна на будь-яких пасовищах, навіть разом з коровами. Блю ду Мейн добре пристосовувалися до холодів, вони спокійно можуть пастися до самих морозів. А взимку не мерзнуть навіть не в утепленних приміщеннях.

Напишите свой комментарий или поделитесь информацией с друзьями:
logo