Калмицька корова

Опис, Калмицька порода корів, фото, характеристика, розведення в домашніх умовах.

Описание, Калмыцкая порода коров, фото, характеристика, разведение в домашних условиях.

Батьківщиною цих корів вважається південно-схід Росії, де вони почали проживати понад 300 років тому. Єдиної думки щодо походження цієї породи не існує. Думки розділяються: одні фахівці говорять, що до них мають відношення індійські корови, а інші – монгольські. Але сходяться на одному, що вони містилися в природних, відкритих умовах.

Вирощування в степових умовах призвело до того, що калмицькі корови стали дуже міцними і невибагливими. Вони відрізняються хорошим здоров’ям і витривалістю. Суворі зими і вітряні літа дозволяли виживати тільки самим міцним, внаслідок чого порода набула властивості добре утримувати тепло і накопичувати жири.

Тіло побудоване таким способом, що тварина велика і міцною, мускулисте. Голова довга з широким лобом і великими рогами у вигляді півмісяця; шия не довга, обвисла; груди широка, велика, випирає наперед. Кінцівки короткі, шкіра груба, міцна; вим’я недорозвинене. Добре розвинена м’язова система, кістки великі, важкі. Шерсть коротка, міцна червоно-коричневого кольору зі світлими плямами на лобі і животі.
Доросла корова набирає близько 550 кг, а бики до 900 кг за умови хороших пасовищ і додаткового годування. Народжується тварина з вагою 20-30 кг і починають набирати масу. Приблизно до 3 років набирають свій основний вага і далі практично не додають до маси тіла. Калмицькі корови мають властивості накопичувати жир, тому м’ясо виходить досить жирним. Основна частина жиру відкладається на внутрішніх органах, тому м’ясо виходить в міру жирним, смачним і корисним. З тварини можна отримати до 70% якісної м’ясної продукції.

Вим’я розвинений погано, тому молоко практично не отримують. В період лактації годуватися молоком теля, так він набирається швидше сили і формується імунітет. Молока виходить мало (до 1200 кг у рік), але воно жирне – 4,5%, тому телята ростуть швидко.

Калмицька порода унікальна тим, що її не розбавляють. Працюють над поліпшенням окремих якостей тварин тільки всередині породи. Вдосконалять тільки м’ясні якості: мускулатура, вага, форма.

logo