Кавказька вівця

Опис, розведення в домашніх умовах, фото, характеристика.

Опис, розведення в домашніх умовах, фото, характеристика.

Порода створена на землях пострадянського простору на великих племінних просторах у 20-30-х роках минулого століття. Кавказька порода овець заснована на мериносових овцях, які мали абсолютно різні характеристики. З початку порода була малих розмірів: барани у вазі досягали максимум 75 кг, а вівці – 40 кг Шерсть високої якості, тонка, пряма, але з-за того, що розміщена досить рідко, вихід митої вовни становить всього 1,5 кг. Ще один мінус в якості вовни –це високий рівень жаропустування. Тіло побудоване з деякими недоліками: маленькі груди, холка гостра і близько посаджені ноги в суглобах.

Щоб простежити всі процеси по створенню кавказької породи, слід пройти 3 періоди, кожен з яких тривав 5 років.

Перший період розпочався в 1921 році, а закінчився в 1926 році. На цьому етапі удосконалилися мериносові вівці новокавказского типу без змішування з іншими породами.

Другий період тривав з 1926 по 1931 роки. У цей період почали експериментувати над поліпшенням побудови тіла, ваги і якості вовни. Для цього були завезені вівці породи американський рамбульє. Ця спроба була досить вдалою, оскільки якості новокавказької породи значно покращилися.

У третій період, який тривав з 1931 по 1936 роки розробка кавказької породи була успішно завершена. У наступні роки племінною роботою займався С. Ф. Пастухів. Останні роботи над поліпшенням породи відбулася в 90-ті роки, коли був створений новий різновид кавказької породи. Нові вівці вже були більші середнього розміру (дорослі барани могли досягати 180 кг ваги, а вівці – 70 кг), м’ясо мало добрі смакові якості, а шерсть стала більш тонка і густа.

logo