Правильне доїння овець — інструкція

Як правильно доїти вівцю, поради і покрокова інструкція.

Як правильно доїти вівцю, поради і покрокова інструкція.

Кількість надоїв з вівці залежить від багатьох факторів, таких як, порода тварини, умови годування, догляд, тривалість виділення у самки молока. Середня молочність у добу у тонкошерстої і напівтонкошкірої самки коливається від 1 до 1,5 кг. Рівень молочності самки з кількома дітьми в 20-25% вищий, ніж у тієї, що має одного. Самок, у яких вбивають ягнят, доять відразу, надої проводять двічі в день тривалістю 60 – 90 днів. Самок, що годують дітей, доять, убивши молодих ягнят протягом 30 – 50 днів, спочатку двічі, а потім лише раз в день. Бувають випадки, що самок доять, коли ягнята, досягнутий півтора місяця. Ягнят кожен вечір відлучають від самки і відводять на нічліг в окреме місце. Вранці самку доять, потім приводять ягнят, тому слід додатково підгодовувати таких ягнят.

Більш вигідним і ефективним прийнято вважати доїння самки в стійлі, оскільки молоко вийде якісніше за короткий проміжок часу. Місце для доїння будують використовуючи чотири загородження з дерева, три кріплять міцно, а четвертий стане дверцятами і кріпиться на петлі. Настил не повинен лежати рівно, потрібно побудувати в такий спосіб, щоб у тварини, що знаходиться там, передні лапи були вище задніх.

Доїння ділиться на кілька частин, людина, що доїть, сидить на стільчику біля дальньої частини стійла. У початковому етапі доїння лівою рукою тримають вим’я, тильною стороною притримуючи хвіст, права рука тим часом роздоює соски, великий палець руки затискається в долоні, а рештою по черзі придавлюють сосок, рукою проводять по ньому. Ця маніпуляція допоможе видалити закупорку, що створилася молоком під час минулого доїння.

Для отримання якісного молока необхідно дотримуватися таких суворих правил, по-перше, перед початком доїння ретельно миють руки, по-друге, соски і вим’я тваринного протирають вологим рушником, по-третє, доять молоко у ретельно вимитий посуд, накритий марлею в декілька шарів, по-четверте, переливаючи надій, його проціджують за допомогою марлі, складеною в декілька частин.

logo